Waarom er niet luchtig gedacht moet worden over de luchtkwaliteit

Posted: February 2, 2016  |  By Elaine Lohse

Matige luchtkwaliteit maakt werknemer sneller ziek en kost werkgever veel geld.

Alleen luchtventilatie is niet voldoende om de luchtkwaliteit gezond te houden in werkruimtes. Met name in kantoortuinen, waar steeds meer mensen in één ruimte werken, raakt de lucht sneller vervuild door circulatie van bacteriën, huidschilfers en pollen. De Amerikaanse kantoorartikelenspecialist Fellowes, wil in Nederland een bijdrage leveren aan het creëren van een gezonde werkplek. In ons land werken namelijk relatief veel mensen in te volle kantoortuinen. Het luchtreinigingssysteem dat Fellowes ontwikkelde kan bedrijven helpen om zonder chemicaliën alle slechte stoffen uit de lucht te halen.

Een matige luchtkwaliteit maakt niet alleen minder energiek maar ook eerder ziek. Dit heeft niet alleen een negatief effect op het welzijn van werknemers maar dit verhoogt ook de ziekteverzuimkosten voor bedrijven. Uit een onderzoek van de Nederlandse dr. ir. Philomena Bluyssen van TNO blijkt dat een slecht binnenklimaat een bedrijf een productiviteitsverlies kan opleveren van 3.600 euro per werknemer per jaar.

People, planet, profit
Hoewel veel bedrijven zich inzetten voor het verbeteren van het milieu, is het in het verlengde van de People, Planet, Profit filosofie te adviseren om te beginnen met de interne luchtkwaliteit. Gezonde werknemers zijn tenslotte gelukkiger, houden het ziekteverzuim laag en zijn winstgevender.

Meten is weten
Het probleem is dat de luchtkwaliteit niet met het oog waar te meten is en men ervan uitgaat dat ventilatie en dagelijks schoonmaken garant staan voor een schone werkplek. Echter, in Nederland werken er steeds meer werknemers op minder vierkante meters en wordt lucht wel gecirculeerd maar niet gereinigd. Bedrijven die de luchtkwaliteit willen laten meten kunnen dit doen door contact op te nemen met de Aeramax Pro organisatie in Nederland.